TERIMA KASIH
Untuk makluman anda blog budakhutan ini telah berpindah sepenuhnya ke
www.budakhutan.com
terima kasih di atas lawatan dan sokongan ~_^

cerita di budakhutan.com kat bawah

cerita di www.budakhutan.com

  • Sukar Tapi Aku Cuba - Sudah Februari ! Wah… sebulan telah berlalu ditahun 2017. Apa sudah yang aku dapat capai dan buat dalam tempoh sebulan tu? Kalau ikut senarai yang aku buat...
    6 months ago

2009-09-05

Qalesya

AMARAN : entri ini panjang berjela - jela ...
sila sediakan bantal dan keropok (lepas buka puasa)
Assalamualaikum :)
Salam Ramadhan yang ke 15 ntuk semua Muslimin dan Muslimat , serta salam berhujung minggu buat semua ... hehehe. Pesal plak tajuk nama sumandak aka awek ni? Kepada mereka - mereka yang selalu lepas Sahur tunggu Subuh atau selepas Subuh taknak tidur , sure tahu cerita bersiri kanak - kanak ni, yup! betul QALESYA yang disiarkan di Astro Prima Jam 9mlm setiap Isnin hingga Jumaat , dan ulangan nya pada awal pagi 5.30 pagi. Ops...sapa yang belum tahu , ini bukan sinetron dari Indonesia ya.. bukan macam siri SINETRON Kanak - Kanak HEART yang pernah aku buat entry kat sini suatu ketika dulu...

eh... sapa kata orang laki laki tak bleh tengok cerita camni ? tak kesahlah apa orang mau cakap , aku suka tengok. Kenapa aku suka tengok ? hahaha... sebab cerita ni berkisarkan kehidupan pelajar di asrama Sekolah Agama , terkenang masa dahulu dulu.. Penyampaian karakter oleh pelakon - pelakon pun boleh tahan , ekspresi , intonasi dan mimik muka pun sesuai... Watak utama ? sure ramai bebudak lelaki yang belum akil baligh dan yang remaja-remaja macam aku (ehem..ehem) ... minat ngan Qalesya yang dilakonkan oleh Nurul Elfira Loy , cute owh... pastu watak hero Muhammad plak di lakonkan oleh Addy Asraff / Budiman ? ..ensom owh (aku tolong ckp bagi pihak ladies di luar sana)


Watak watak tambahan turut menceriakan jugak drama bersiri Qalesya ni . Memang sapa yang tengok tak boleh lupa ngan si haji...haji...haji Mustafa ni. Watak Mustafa ni dilakonkan oleh Zaidyansjah , watak seorang pelajar yang kunu nya mahir serba serbi dalam agama... banyak owh tasbih dia , satu tasbih untuk satu waktu solat...hahaha! tapi ayat power! lepas tu , yang ada hati dengan Qalesya jugak si Syahadat / Sadat yang dilakonkan oleh Amirul Aiman. Wooo! cayalah Amirul , ko bleh ikut jadik geng jahat Zulhuzaimy aka Spark... hahaha... stylo btul! dorang ni tak jahat..nakal jak

Untuk watak perempuan , Comel yang kuat makan dilakonkan oleh Hazanatul Qhuraisha Hazali... dia ni lah yang selalu backing dan jaga si Qalesya yang rapuh itu ( byk nangis ) ... dan seorang lagi yang selalu ada untuk Qalesya iaitu Kak Aishah ( aku tak tau nama betul dia , sapa tau bleh bagi tau tak)... dan geng penjahat , Shasha (Nordiana) anak orang kaya kununya dan Salmah (Nina Hazali)... aku pasti ramai yg geram tgk watak budak dua ekor ni... ada jak helah dan muslihat nak sakitkan hati si Qalesya tersayang...

Woah..payah gak carik info tentang Qalesya ni , gambar2 pun kurang... kurang publisiti kali. So dengan merajinkan diri dari pagi tadi aku wat kajian (uiseh... cayalah!) . gambar-gambar aku print screen dari video kat You Tube. Yup! korang boleh tengok video Qalesya yang telah diupload oleh darulbayan (www.adoyai.net) kira penghargaan ntuk dia lah. Gali punya gali inilah info - info yang aku dapat . Nama - nama pelakon pun aku amek dari penghujung drama tu tau, salin... tak jumpa kat tempat lain setakat ni.

so banyak jugaklah gambar yang aku olah reka semula (hakcipta tetap milik Astro ..okes). Aiseh , mesti korang perasaan something kan.. gambo sapa la plak kat hujung nun...dia lakonkan watak aaa.... hahaha.. itu aku daa.. enterframe sket , ops..bukan-bukan ..sebenarnya niat aku murni , ntuk bagi seragam turutan gambar tu... hehehe.. calit sket!

Sinopsis ( tak copy mana - mana pun ) :

Menceritakan kehidupan pelajar - pelajar yang bersekolah di sebuah sekolah Agama. Tunjang cerita berkisarkan kehidupan Qalesya dan Muhammad. Qalesya merupakan anak kepada Sanusi dan Ana , penjaja yang hidup dengan susah dan miskin. Manakala Muhammad pula anak kepada Sani dan Dina , daripada keluarga yang berada serba serbi mewah.

Muhammad yang tidak pernah didekatkan dengan ajaran agama yang sebenarnya , hanyut dengan dunia rock dan muzik nya. Ibu nya mahu dia menjadi pelakon yang terkenal , manakala ayahnya pula mahu dia menjadi seorang pemuzik superstar!. Tapi pada masa yang sama mereka mahu Muhammad berubah sikap dan bercadang untuk memasukkan dia ke sekolah agama. Muhammad yang berkeras untuk tidak mahu ke sekolah agama itu , telah di'tidur'kan oleh ibu bapanya agar dia dapat dibawa untuk mendaftar di sekolah agama itu.

Maka bermulalah kisah dan ragam kehidupan Qalesya dan Muhammad di sekolah agama itu. Turut bersekolah bersama mereka dalam sekolah ini ialah Comel - si kuat makan , Mustafa - si alim , Syahadat - si nakal , Shasha dan Salmah - si pembuli serta Kak Aishah - si comel... (hehehe..sempat lagi tu). Pelbagai cubaan dan konflik yang dihadapi oleh mereka.

Apakah kesudahan cerita ini ?
kenalah saksikan drama dari Nusantara Seri Karya di ASTRO PRIMA
(promo ni... bagilah duit raya..hehehe)

PELAKON - PELAKON yang turut membantu

Hisham Ahmad Tajudin - Ustad Haji Abidin
Omar Abdullah -Sani
Hamidah Wahab - Dina
Shahrul Kalamudin - Sanusi
Wan Nor Azlin - Ana
Ramli Salleh - Zabrul
Delimawati - Wawa
Rashid Jaafar - Murad
Siti Faridah - Suzi
Abdullah Saly - Ustad Ucop
Mohd Farid - Ustad Anwar
Nina Hazali - Salmah
Nordiana - Shasha
Badrol - Oman
Wanie - Zaiton
Mama Cha - Anis
Ijam - Imran
Mira - Hendun
-----------------------------
mesti ada yang tanya tajuk lagu dan penyanyi untuk drama Qalesya ni kan. Maaf , aku sendiri pun tak dapat korek.. tapi... cuba korang dengar lagu dari Kangen Band - Kembali Pulang
ada iras - iras tak ?... hehehe

wah... panjang weih..entry kali ni...
salam untuk semua ! sokonglah seni dan karya kita...

57 KomeN pada :“ Qalesya ”

utan.. aku da terbuke..hii

ko la wat entry panjang2..huh..

Salam..
wah.. cerita ni.. baru 2 kali aje saya sempat tengok.. ada ulangan eh.. ingatkan tak ada.. lepas ni.. kul 5.30 pagi saya buka tv.. nak tengok cite yang klakar gak ni.. tapi tak ske dak 2 orang yg suka buli qalesya ni..

FahiM~
hahaha :)
ko makan keropok yeak... ahaks

FaarihiN~yup..ada ulangan gak ..:) nak tgk gelagat bebudak tu..teringat waktu kecik2..

terima kasih kerana telah mengunjungi blog suara hati.selamat berbuka puasa.

Tiap kali iklan yang Haji haji haju mustafa tuh,sure gelak walaupun dah tengok 10 kali sehari. hahaha.

tapi belum layan lagi cite ni, nanti nak tengoklah. ;)

Norawi~Selamat berbuaka puasa :)

BeLLA~bab tu yg gelak tu, eksen kan main... bleh plak dia claim ilmu dia samataraf dgn tok haji ut..hahaha..ayat power dia ni

wahh bagusnya
gigih korek info ek
tingin nak tengok
promosi yg berkesan nih

qalesya budak yg comel
hehe

hehehhe~

panjang tu ba~

hehehe~

dan aku tetiba pelik~ ada Remy di situ~ ihiks~

erk...story cam budak2 + cintan2 budak2..hehehe..cute jugak lar...tapi tak berapa minat..
susunan entry cantikkk... :)

NoorLaiLa~ Ahaks, hehehe...kalau saya yg berlakon sure saya promote habis-habisan ni..hahaha

PurPlez~hehehe... comel dak tu... untuk si mamat...ahaks

ZARA~ wah.. ko plak yg nampak aku sana..yg len tak perasan kot.. huhuhu , sija test2 tu.. panjang eh

eceh2 comel betul la pilihan ko ni hahahaha. aku tak pernah plak tgk siri ni..huhuhu kat sini ade siaran dia ke? ke kat sane je? uhuk2...

Areja~ la..tak minat ker? dah tengok ker blum ni? ahaks...

NeoRuL~ uiks..ada la astro prima bah ni che Neo.. takpun ko tengok jak di you tube tu..hehehe

***tengah tutup mule dgn muncet**** hahahaha rumah aku takde astro rupenye! patutla tak pernah tgk hahahahaha lawak la plak rasenye.

comel dak2 neh..
untung dpt belakon...
kalo aku comel cm diorg dlu mesti dpt blakon gak..
errkk..sori2 terover.

aku tengok gak wei!!! best giler cite ni. pelakon2 tu budak2 tom tom bak. tapi, elfira tu anak director. adik bradik die mmg hebat woo berlakon.

wei, ajar aku camner edit pic wei!!!hahahaha

NeoRuL~ uiks...ni kes berjimat la ni..tentu dah baca ebook maskahwen tu..hahaha...bagus2...ko nak kahwen yeak...

LuMuT~hahaha... alam, takyah comel pun bleh berlakon per... tapi jadik geng pjhat la.. adus

LiZZ~ eh..budak2 tomtombak ker? owh..elfira anak director..tapi tak kesahlah, lakonan okes..dengan wajah ayu n lemah lembut itu..hehehe

bleh beb... aku kenakan yuran..hahaha, taklah..camana nak ajar ni...jap aku bagi link kat blog ko yeak..

eh dekat link yg dot net tu
kena bayar ek baru boleh tgk?
aiyo duit xde maa~

NoorLaila~ ahaks , kat web adoyai tu , dia tak minta bayar , yg laila nampak kat atas tu , promosi banner nya, kat bawah tu ada link2 you tube yan gdia dah collect dan tampal kat sana :)..guna you tube gak lah Laila...eh, camna you tube kat tmpt ko kena blog yeak ? hostel ?

gelagat anak-anak muda yang comel.

kelakar je kan cite nie.

:)

FaraH~ yup , farah kelakar plak bila tengok, aku cam tu ker dulu yeak? hahaha... aku nakal owhh

Miss NadNod~ yup..comey dorang, dgn story time skolah2 ... waaa...nak kecik balik...

Khalil~ Khalil bleh nengok kat you tube :)

sampai ati ko berkata begitu terhadap aku..dah la aritu buat post tipu pasal g jepun..siot ah ko ni..huhu sadisnye,,takde astro laaaa cukup kot tengok tv1 tv2 tv3 tv4 tv6 tv7 tv8 tv9 tv10....nnt kalau ade astro sape nak tgk tv-tv tu? huhu

neoRul~ merajuk che neorul kita ni... :) ala... men men jak bah... kalau takada astro..nengok jak cerita tu kat utube.. hehehe...
byk sgt channel ...tapi nak cari yg best :)

eleh tak heran bah! <----ade penambahan "bah" disitu. entah betul ntah tidak. hehehe

neoruL~ macam bulih bulih sudah tu...
kalau yg tepatnya..
"eleh..enda heran bah aku"

slalu tengok cerita ni... memang lawak dan best.. ehehe

Adry~ hehehe..lawak ada , sedih ada...bebudak..

Dyan~ saya pun belum tahu siapa penyanyi dan apa tajuk lagunya untuk OST Qalesya ni... sapa tahu angkat tangans please ...:)

budakhutan..tolonglah cari lagunyer ni..saya sangat suka..touching..:)

mau tambah lg satu rayuan..
tlg la cri ost die..
best! please n tQ

ha tu la tulis panjang2 lg...tp x tau nama...\x slap aku nama kak aishah tu aleya..x pon ko cuba g kat facebook dia...suci yuslaini

NuruL~
huhuhu...Che NuRul , dakutan pun masih mencari, kalau yg ada pun , mp3 yg org dub dari drama jak..yg ori blum jumpa...

Anony~
Ahaks... masih mencari ...

LaylA~
hehehe... tul ker ni... suci yuslaini? atau aleya ?...

sy mintk izin ye nk copy sinopsis ni tuk paste kat sy pnyer blog,,,
blh la ye
malas nk taip sdri(",)

Budak Hutan !
akhirnye dengan usaha aku yg gigih aku telah menemui tajuk lagu tuh !
yesyesyes !
hahaa .

ade terjumpe OST Full lagu ni kat blog ni....

http://mp3song2u.blogspot.com/

Anumar~ Boleh bah.. tak ada masalah :)

Anony~ tul ker tu? apsal dalam format rar? huhuhu..curiga curiga...

lagu sekarat mcm tu youtube pun ada... tu bukan full la separuh... piii daaa

Al-Haikal~alamak bro...kat you tube tu lagu sekerat yg amek dari drama tu jugak... kawan2 bertanya ttg penyanyi asal dan tajuk lagu...

kak aishah tue siapa nama, lawanya

Minat~ ayaks..ada plak komen tertinggal..sori2... aiseh, tak tau la namanya sapa... tapi boleh dah tengok ulangan Qalesya tu... masih ada lagi kan..

tajuk lagu tema cita ni??
best sgt

Ahmad~ saya pun masih terkial-kial mencari info mengenai tajuk lagu Qalesya ni... versi Malaysia untuk telemovie 'Nama Saya Muhammad' yang dikeluarkan di Indonesia...
cuba dengar lagu Kangen Band- Kembali pulang... macam hampir2 sama

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin