TERIMA KASIH
Untuk makluman anda blog budakhutan ini telah berpindah sepenuhnya ke
www.budakhutan.com
terima kasih di atas lawatan dan sokongan ~_^

cerita di budakhutan.com kat bawah

cerita di www.budakhutan.com

  • Sukar Tapi Aku Cuba - Sudah Februari ! Wah… sebulan telah berlalu ditahun 2017. Apa sudah yang aku dapat capai dan buat dalam tempoh sebulan tu? Kalau ikut senarai yang aku buat...
    4 months ago

2009-02-01

Here In My Home ~

8 bulan sudah ditinggalkan... kenapa begini?

Peristiwa perang dan konflik kemanusiaan yang berlaku diperingkat antarabangsa sering mendapat perhatian dan 'hangat' daripada biasa... entahlah... mungkin sudah lumrah 'kita' , "kera di hutan disusukan, anak dirumah mati kelaparan" atau versi moden dan 18sx nya "seharum harum najis sendiri , harum lagi najis orang".... dunia oh dunia... melenting dan berapi-api bila berbicara tapi sayang.... lebih sudu dari kuah... bukannya tak menyokong  , tapi cubalah kalau isu yang sama pada peringkat tempatan diberikan perhatian dan publisiti yang sama...
Kelmarin , kelab sukan & kebajikan kitaorang wat program sayang di sayang ke Taman Didikan Kanak-Kanak Kurang Upaya di Sembulan, Kota Kinabalu. Banyak kisah tragis yang boleh membuatkan kita terfikir ke mana hilangnya status kita sebagai manusia yang kononnya tinggi peradaban dan tamadunnya. Ada diantara kanak-kanak ini yang telah diabaikan dan ditinggalkan oleh ibubapa...dengan alasan...tak mahu dibebankan...

Hanya 10 orang OKU yang ada pada waktu itu , 14 lagi dibawa oleh keluarga kerana musim cuti ... Taman Didikan OKU ini boleh menampung sehingga 30 orang OKU pada satu2 masa... Syabas dan terima kasih  kepada mereka yang bertugas di situ...
dan tempat sebegitu  bukanlah satu-satunya di negara kita ni. Tak salah untuk menempatkan mereka di situ , tapi lawatilah dan berikan perhatian kepada mereka... 

p/s :
coretan budakhutan~
"berbuat baik itu baik , tapi tak semua yang baik itu baik ,
 baik untuk kita belum tentu baik untuk orang , 
sebelum berbuat baik , ingat untuk bukan buat buat baik ,

lebih baik aku berhenti celoteh sekarang, 
karang tak pepasal kena baling... baik punya!

Salam kedamaian...


20 KomeN pada :“ Here In My Home ~ ”

ya.. :| isu mcm ni makes me think... they may say that its a good place to leave their childrens to d pro.. but.. while leaving em there.. sometimes ada yg lngsung lepas tngan.. hmm.. sama mcm isu ibubapa yg uda tua/lali byk anak2 yg tinggalkan tnpa fikir pengorbanan ibubapa... mmm.. "they pretend to forget the responsibilities" mmm... sedih juga bila pikir blik.. mmm.. nice post remy! bravo!

beck~ ada kes yang dari kecik kena tinggalkan , sampai umur 17, dah meninggal dan bila iklankan kat suratkhabar pun teda keluarga yang tuntut..dan tak boleh dihubungi plak tu... ermmm

so sad oo BH...kesian tu anak-anak..

sedih bila baca post ni remy. At the same time buat kita insaf. Betul apa pandangan si beck tu. Anak2 yg tidak bersalah menjadi korban. Sy rasa keadaan ini pun sama juga dgn keadaan anak menghantar ibu bapa di rumah org tua.Sudah tiba masanya kita pula yang menjaga mereka.

Thanks for sharing.

Welz~yup... mau menangis air mata darah pun tak guna... tapi sebagai insan yang cukup sifat...kita bleh bantu durang... :)

Minsulod~ya bah, same thing happen kepada warga tua... erm..mau melawat pigi sana lagi la... :)

Saya pernah melawat kesana dengan seorang rakan. Ya...kita selalu lupa kesusahan tempat sendiri.
Hmmmmm....good post my friend! keep it up!

Thanks sebab sudi kongsi ngan kita BH.

Sedih sy baca ni post. Tapi sy teringat juga pasal diorang ni kanak2 kurang upaya di sembulan, dulu-dulu sebab sy pernah jalan sama diorang p ranau best juga tu trip. Auntie sy kerja sana, sy join sj.

bro, rasa sedih pula lepas baca post kali ni.

thanks for sharing.

Salam BH,
Ya Allah, comeelllll nya baby tuh (1st pic) tapi di tinggalkan.
Susah nak komen pasal tinggalkan bayi, mungkin tuh lebih murni dari 'buang' bayi. Wallahualam.bsb.

Walau apa pun, good to have a club yg prihatin mcm club u all there.

Semoga Allah memberkati usaha murni kalian, amin.

-GC-

Shalom!!

Bagus ko punya post..saya pun selalu berfikir kenapa mereka ini jadi mangsa? adakah kerana 'kepintaran' manusia ini sudah melebihi? entah la..mari kita sama2 berdoa untuk mereka ini juga kepada ibu bapa yang lain..termasuk diri kita sendiri..biarlah kasih Tuhan itu kita slurkan kepada mereka juga..mereka juga adalah anak-anak Tuhan...God hower them with you eternal love..

alert!

aku banyak gak pegi center OKU ni.
ko cube pegi lawat kat TAMAN SINAR HARAPAN
kuala kubu baru kot.
sedeh aku tgk..

baby pon kene buang.

paling sedih,

yang umur 40 tahun pun tak berdaya urus diri sendiri

makan minum berak semua org kene jaga..

sebab tu insan2 ni dibuang..

sedeh..

moga kita semua dan keturunan kita dijauhkan dari musibah sebegini

bagus kalau kita dpt melibatkan diri sbg sukarelawan di pusat2 jagaan macam ni.Nadine pnah buat lawatan mase study dulu ke rumah orang2 tua..mm,mmg sedih dgr cerita sebahagian dr mereka..kdg2 rasa mcm nak keluar air mata..

tp at least,makan pakai mereka di sini sedikit terbela berbanding mereka yang terbiar seorang diri di luar sana..kpd ahli keluarga,walaupun tanggungjawab sudah diserah kpd org lain,tp kasih syg itu,perlu terus diberikan kerana itu yg lebih penting buat mereka yg bernasib malang ini..

wah.... congrats lah ko BdkHtn, sudah juga ko lawat tempat nie. Seingat saya kan, tahun terakhir kami melawat rumah anak2 kurang upaya ni pada tahun 1992 .. masa tu memang sikit anak2 yang ada di sana...

sekarang pulak makin ramai...moga mereka semua tu dikasihi seperti normal people.

kamu punya aktiviti ini kan murni dan bagus bah ging, syabas ahh.

Bila difikirkan secara mendalam perihal kanak kanak itu kan..... pilu rasa hati.

Topinai, di sekeliling kita lebih ramai lagi manusia yang kejam sehingga diluar dugaan... rogol, bunuh, rompak, etc..

Moga kanak kanak istimewa ini sentiasa 'kenyang' dengan cintakasih dariNya!

Oh..dekat sembulan ya? Ok.. harus di lawati ni.. Thanks for the info.. ;-)

Honey~Yup, walau dah beberapa kali ke situ, tapi hati tetap terasa sayu bila tengok keadaan dorang... ada yang dah tiada...tinggal dalam kenangan...

Bayuk~no problemo bah tu... hhehehe

Etavasi~wah, best tu, kau ikut menjaga durang la bah tu kan...

Greg~huhuhu...kita kena terus membantu mereka yang memerlukan...

GC~ bayi di gambar pertama tu 'dibuang' dan 'ditinggalkan' di belakang bank negara , KK... mujur ada warga yang perihatin dan bertindak dengan betul..

C.Alv.B~ya..mungkin juga pasal 'kepintaran' atau 'kemajuan' kunu... stigma terhadap ibu tunggal / bapa tunggal (yang belum kahwin) masih lagi satu taboo dan jijik di pandangan masyarakat...hmmm.. rasanya lebih elok dipelihara dari dibuang...

neo~yup, wahai che neo...semoga kita semua boleh membantu dan terus mengingatkan sesama kita tentang peri dan sikap mulia... :) tak baik banyak..sikit pun jadi la... hehehe

Nadine~masalahnya ada yang terus serahkan bulat bulat kepada pusat kebajikan... hmm...

Kong~ Tempat tu boleh tampung 30 orang , tapi disebabkan kekurangan tenaga kerja hanya 24 yang boleh diterima setakat ini...

D.A~ades, bab manusia kejam ni...rasanya kita kena ada superhero yang bleh bantu...hehehe...

Cath.j~Ahaks, teruskan niat murni :)

aku geram ngn pic first tuh!!! cute sungguh :) teruskan niat suci murni tu naa. chaiyok2!!

Ahaks... yang kiut jak ko mau aaa...

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin