TERIMA KASIH
Untuk makluman anda blog budakhutan ini telah berpindah sepenuhnya ke
www.budakhutan.com
terima kasih di atas lawatan dan sokongan ~_^

cerita di budakhutan.com kat bawah

cerita di www.budakhutan.com

  • Sukar Tapi Aku Cuba - Sudah Februari ! Wah… sebulan telah berlalu ditahun 2017. Apa sudah yang aku dapat capai dan buat dalam tempoh sebulan tu? Kalau ikut senarai yang aku buat...
    6 months ago

2008-12-14

Kebakaran di Tamparuli

Tamparuli - 9hb Disember 2008 (Selasa )

Satu kebakaran yang berlaku di Tamparuli pada awal pagi selasa lalu telah memusnahkan tujuh lot rumah kedai papan . Seramai 30 orang yang tinggal di lot-lot rumah kedai tersebut berjaya menyelamatkan diri sebelum kebakaran tersebut marak dan merebak. Kebakaran bermula di sebuah kedai barang kemas pada pukul 5.30 pagi. Turut terlibat adalah sebuah kedai runcit -(Tong Choon) , dua buah restoran (Kedai Kopi Lok Hing , Restoran Munawarah) serta lot kedai jahit dan 2 buah kedai menjual telefon.Barisan rumah kedai papan tersebut merupakan salah satu daripada lima barisan rumah kedai papan yang tinggal selepas 50 tahun. Ianya dibina oleh penjajah setelah tamat peperangan pada waktu tersebut.

wah, hehehe..macam bagi berita plak kan. Aiseh , macam mau basi sudah berita aku ni. Tapi aku mau juga buat. Bulih juga jadi rujukan pada masa akan datang. Yup, pada 14hb Disember 2008 , pagi tadi aku merajinkan diri untuk ke tempat kejadian. Mau juga tengok tempat yang terbakar. 

Ahaks , aku pernah gak bersekolah di SK Pekan Tamparuli dan Sekolah Agama Islam Tamparuli (yang dekat masjid tu). Jadi secara teknikalnya , Tamparuli tu pernah jadi kawasan permainan aku... hahaha.

Aku mau meng upload video kebakaran tersebut yang aku dapat dari kawan yang dapat rakaman tersebut dari kawannya...ades.  Tapi bila aku try search dalam you tube , ada plak sudah. So dari buang masa aku pun takmau la upload. Kita tinguk jak aaa yang durang ambil tu.





Lain - lain gambar boleh gak tengok di PHOTOBLOG aku... owaits

*update- lagi cerita dan gambar di tempat C WelzanSaimon

Sekian dulu, berita kali ini

Kurangkan kontroversi , tingkatkan prestasi
jangan lupa makan nasi , supaya badan berisi

Salam hormat , kembali ke pentas utama...

14 KomeN pada :“ Kebakaran di Tamparuli ”

Bikin takut oo time tebakar ni...bikin tkejut lagi pagi2 tu hari..ramai org pi tgk..x sangka ble tbkr kan..huhu..nasib la teda jiwa yg tbakar..huhu..

muahahaha!!!owh, saya tak tahu plak anda ada bakat sebagai penyampai berita tv66. wakaka!!! eh, tapi sian sungguh:(

sayangnye kedai2 tu.. isk isk
kedai brg kemas n handphone tu la yg teruk skit kan kerugian diorang..hati2 la ye semua..especially yang umah@kedai tu dibuat dr kayu..mudah merebak kalau jd kebakaran..
ps:ape punca kebakaran ni,budakhutan?

Welz~ Ya bah , ko tinggal dekat sana tu kan... ades, mesti riuh rendah time tu, sebab bila tinguk tu video, teriak teriak sudah urang... ya bah, nasib teda yang terkorban

Lizz~ hahaha, cam pembaca berita yang bertauliah kan... tap iapsal dorang tak amek aku... huhuhu... yup, cian dorang

Nadine~Setakat ni , punca sebenar masih dalam siasatan... tapi gosip nya, org ckp berpunca dari pendawaian elektrik yang dah lama dan tidak diselenggara dengan baik...

bab barang kemas tu , org kat sana ckp, byk gak yg bertaburan, dan ramai dah yang pigi mengurik..fuh, kalau dapat ...lumayan jugak tu.. hahaha

wow...baru sa nampak dengan jelas sekali kawasan tebakar tu...apa kunu punya dia? sebenarnya banyak sudah sindeket mau kasi bakar kedai lama, gara-gara mau minta peruntukan baru untuk penubuhan dan pembangunan daerah... nda tau lah kayoo... pa ko fikir ging?

sia ada few times uda pigi tamparulli, sia masi nda buli figure out di mana ni tempat kebakaran... hmmm... Tahun ni saja dua tempat utama terbakar, yang sia tau lah... Ada lai few yang lain, mungkin sia nda ingat. First tu Servay Hypermarket di Penampang, and now Pekan Tamparulli.

There goes another historic building...

Kengkaru Kong~ sia pun suspek macam begitu bah tu , tinguk sijaklah , tu area sana macam ada tanda2 mau bikin sumthing... dan waktu kebakaran tu macam tia ngam....erm... apapapun tunggu hasil siasatan la kan..

markie~Ya bah markie , ari tu sia pun tia tau tu Servay tebakar ( ades, katak bawah tmpurung butul sia neh)...sekali kunu mo pigi sana.. nah,,teda sudah...

ellop....
slamat senin juge,,
xD

bikin takut o tu api. Tu bangunan memang suda telampau usang ba tu kan. Kesian tu orang punya rumah kedai. Kalu ada insuran buli juga dapat kedai baru. Harap derang ada kasi insuran tu kedai derang.

pikiran sa pun mcm c kengkaru... talampau sangsi tu utak kan... hahaha, jan tampar sa!...

ny, mimang kasian, sukur teda sepa2 cedera la kan...:)

p/s : sayang kadai lama kena bakar.. buli bikin tinggalan 'sejarah' degia tuh... minta peruntukan kerajan mau kasi cantik saja... mcm George Town ka.. A famosa Melaka ka.. pusat tarigan juga kan.. hemmmmm...

Afea~ hahaha... selasa dah neh... di musim cuti cuti malaysia... yuuhhuuu

Nika~ Mungkin pasal ada insuran la kana bakar tu... hahaha.. asieh, sia men men lagi... adei, kesian bah durang tuh, time hari ahad pagi sia pigi ari tuh... durang pigi membungkar sudah barang2 durang.. kalau2 ada yang boleh pakai lagi...

Kuai~ ahaks, sia pun ada kesangsian juga bah dalam ni isu... macam ada konspirasi bah... banyak tmpt tebakar dalam tahun ni... yang di likas la... sembulan lah... di tjg aru lah... di servay lah.. dan terkini tamparuli... guess wat.. ada antara tapk2 tersebut akan dimajukan dengan sumting else... erm... fishy fishy kan..

ya bah , bulih kasi jadi tempat pelancong bah tamaparuli tu... mau kena ngam tekniknya... wat cam pekan2 kat Jepun tu... ada sumting tu di tayang dan aktivitinya...

ohowwww... abis my mum area.. hehe.. :) mum from tmparuli.. alala.. tia tau laa mcm laa tmparuli ni skrg kan remy lama sa tia p sana oo.. childhood sa laa sana tu juga.. lol.. :D

PENIPU -- KADAI ITU BUKAN PENGGANAS AL-QAEDA KAH YANG BAKAR , ITU MESTI KELUARAN SKOLAH PENGGANAS DEKAT HOSPITAL TAMPARULI

baguslah juga terbakar supaya dapat kedai baru... terlampau usang bah tu kedai. kalau tidak terbakar, mana kena ganti tuu..saya dari kecil sampai sekarang, tamparuli maacam tu juga. setidaknya, dengan terbakarnya kedai ni..adalah juga wajah2 baru bangunan tamparuli...apapun para pemilik kedai yang kedainya terbakar, bersabarlah ahaa....soira ma...kamaju tamparuli tii..!! alaid laid oku noh magandad!

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin