TERIMA KASIH
Untuk makluman anda blog budakhutan ini telah berpindah sepenuhnya ke
www.budakhutan.com
terima kasih di atas lawatan dan sokongan ~_^

cerita di budakhutan.com kat bawah

cerita di www.budakhutan.com

  • Sukar Tapi Aku Cuba - Sudah Februari ! Wah… sebulan telah berlalu ditahun 2017. Apa sudah yang aku dapat capai dan buat dalam tempoh sebulan tu? Kalau ikut senarai yang aku buat...
    4 months ago

2008-11-24

Ini Bukan Skandal Aku

Pada hari Sabtu yang lepas , aku berkesempatan ntuk menyinggahkan diri di Taman Awam Teluk Likas...ala... yang baru tu... Kawasannya cantik dan menarik tapi... mengecewakan ialah pantai kat sana kotor sekotor kotornya. Sampah 'berkeliaran' , beg plastik , botol2 , kasut , selipar... fuh... macam-macam ada ( eh...ini bukan iklan astro daaa ) Apa mau jadi ni?

Darimana datangnya sampah ni ? dah tentulah dari kita manusia... tapi mungkin dari mereka mereka yang spesies memang boleh hidup dengan sampah kali. Aku tak paham kenapa dan mengapa sampah dibuang sesuka hati? dorang ingat dorang tinggal di mana? planet hitam? (eh..ini pun bukan promo cicakman 2). Benda dan perkara yang sungguh simple ntuk dibuat dan difikir. Korang mau ka rumah kamurang tu kotor? tidak kan! nah...begitu tah jua tempat kita tinggal ni...planet bumi... KIta Orang bah kan...

Sampai beg camni pun ada , aku pernah tinggal dekat ngan sungai Petagas, dan banyak benda yang aku dapat tengok hanyut dari sungai tu , dari benda kecik ke benda besar... Tilam ada, mesin basuh pun ada, sampailah ke bangkai bangkai binatang. Apa nak jadik ni? Fokus kali ni bukan setakat laut jak, tapi termasuk gak satu dunia neh...termasuk hutan. Di mana lagi brader brader Orang Utan mau tinggal kalau hutan teda? Takkan mau minta tulung Tarzan ? Semuanya bermula daripada kita dan kitalah yang kena dan harus bertanggungjawab. Aku geli hati bila ramai orang selalu komplen tentang banjir di kawasan dorang akibat parit tersumbat. Nah , apa kamurang rasa ? Oren? ya lah..walau pun bukan kita yang buang sampah , tapi bikin panasss jugak kan. kira tu macam free lesson lah...tiada kana bayar yuran punya. Bah , ntuk lebih okes, kita semua kenalah saling beringat dan ingat mengingati. Kita umpama hidup dalam satu kapal...

Takkanlah hari hari mau buat Kempen Anti Kutu Sampah. Kalau ikut statistik yang dibagi oleh Mr Chua, DBKK-man dalam taklimat dia yang aku sempat pigi hari jumaat ari tu... Pendapatan hasil daripada denda kutu sampah ni dah meningkat. Kamurang mau ka kana denda RM50 untuk hanya seputung rokok yang kamurang buang? ades! bagus lagi bikin tinguk wayang atau beli makanan..

aiseh , macam sampai sini saja lah aku mau mencoret tentang pesanan sosial aku ni. AMARAN ! entry kali ni mengandungi link link ke post post terdahulu dari aku... hehehe...kalau rasa senang senang dan rajin..baca jak lah yeak... jumpa lagi dalam episod yang lain...

Aku Cinta Rachel

16 KomeN pada :“ Ini Bukan Skandal Aku ”

inilah masalah di bumi kita ni..

the facilities is there, awareness is there, penalty is there, but 'the right attitude' is still absent.

If Sabah is lacking anything in general, that would be 'the right attitude'. This is always my 1st topic to all my new student on every sem.

inilah masalah kurangnya kesedaran sivik dikalangan masyarakat kita tidak fikirkan kebersihan alam sekitar kita

Waa, ko tau budakhutan, sblum keja dgn Gomen ni sy keja dengn NGO MNS (malaysia nature scty) dan yezzz... sy anti pencemaran.. patut hukuman dia mcm jenayah jg ba tu...se7?

Bulika saya link sama ? sia pun banci tu sampah

The Dusun~ Lecturer? wow, yup , will be great if you have a chance to tell / educate others about this matter... sambil menyelam minum air... hehehe

urangKita~Bukan jak sivik , tapi fizik , geologi , biologi , sejarah , kimia... undui ... banyak plak... kita patut contohi Jepun / Korea ! wah..bersemangatnya aku

KadamaiaN~ owh, Ongkol Reno kiranya pernah jadik aktivis la ni...patut aaa slalu pi wat aktiviti dalam utan... hehehe.. hukum mcm penjenayah...mungkin dalam laf atau dekad akan datang bulih samapai hukuman gantung kali... hahaha

AragangTandik~ Buli bah tuan... kita kasi kempen ni bad attitude... jangan kasi malu urang urang kita... kan

^_^ heehe.. si remy! ya baa.. ngam laa tu dorg buat yg pasal isu denda2 ni.. its good to keep our places clean baa.. :) tia kira laut kaa.. darat kaa.. t have to be clean.. hence.. bikin malu jak if other country make any vacation on our places ni kan..? :) hehe.. nice thought.. great pic.. :D hehe..

tu pink bag baa.. :D hehe.. hanyut mungkin tu.. lmao!

mm,kalau nampak duit tercicir..cepat aje dikutip..kalau sampah di tangan ringan pulak nak dibuang merata-rata,lepas tu buat-buat tak nampak..itulah jenis manusia yang anggap alam sekitar ni tak berharga..SAYANGILAH BUMI KITA ni wahai manusia,kerana bumi cuma ada SATU..

dei... hari2 sa limpas sini bah, tapi lum ada kesempatan pigi di sisiran pantai dia... selalu sa nampak paling ramai sana.. 'suma urang tau sepa'... ahaks..

Taman baru ni memang cantik!!! sa paling benci urang yang 'pura2 inda nampak tong sampah'.. dulu sa pa sarawak, sudala air sungai sana teda yang jernih, tarang2 lagi botol 1500ml kena buang dari kereta pi sungai yang mimang color 'milo' tu.. teda utak ka derang? sepa juga derang harap mau punggut tu? Ikan? ular? adidi.. kereta ja cantik.. *panas ni!!*.. LOL

Salam dik. Kak Ezza juga anti pencemaran. Fight for pencemaran habis-habisan.

Errr... tu beg pink ba... entah2 bekas mangsa ragut punya tu. Mustahil pula ada orang buang beg di tempat-tempat gitu kan. Tu peragut ragut tu beg, pastu dia ambil isi kandungannya, pastu dia campak la di situ...

Hikhik...

Bro angle kaw-kaw di foto pertama. :)

Kalu mereka tau menjaga kebersihan diri dan kebersihan kediaman mereka, nah sudah tentu mereka punya kesedaran untuk melihat kebersihan bandar, taman pantai dan mana-mana lagi tempat.

:)

oh...begitu rupanya Taman Teluk Likas...sunggoh memalukan kalau ada pelawat dari luar, terutamanya dari semenanjung. mesti dorang cakap pengotor.

So adalah lebih baik adakan gotong royong besaran WAJIB semua kakitangan kerajaan dan swasta pada hari sabtu . Ketua Menteri sendir perlu turun padang untuk menggalakkan orang ramai (penduduk)

Kalau boleh Dewan Bandaraya adakan saman kepada siapa yang membuang sampah. Padan muka, bayar lah...hah!

Di mata derang, kalau ada sign dilarang buang sampah, derang nampak sila buang sampah. Gosh, whatever happen to people todays? Kalau tu tempat kana puji, trus tu pembuang sampah profesional cakap "aku bangga tempat aku", tapi derang juga yang kasi kutur... hmmm...

Kali kalau kana tangkap sepa yang buat, ambil gambar, kasi jadi poster, simpan lah mana-mana... Baru urang tau siapa tu pembuang sampah profesional. sambil tu mo ajar derang "bentuk-bentuk dan jenis tong sampah".

Huh... suttss. ni!

Dari Pulau gaya semua Sampah tu bos..
hehe

BecK~ ya bah... macam jua kalau kita pigi tampat urang, kalau tempat durang kutur..misti kita cakap...'isk pengutur jua ni urang2 sini"..ades!
kau mau ka tu pink beg Beck..ahaks...

NadiNe~ ya bah , kalau duit tu ... ramai tu sanggup menunggu...tunggu time clear, tapi durang tia tau bah, sampah ni pun bulih bikin duit... recycle bah... macam tu beg pink... bulih jual lagi tu... hehehe

Kuai~hahaha..sia pun ari ari limpas, pagi n petang... view cantik ba sana, tapi sayangnya tu jak..sampah tu.. yang kes buang sampah dari kereta tu, adedes, lagilah bikin hilang kemachoan dan kejelitaan... kalau tia pandai jaga kebersihan tia guna jua... biarlah muka tia ensom macam sia neh, tapi penyayang... sayang bumi...aiseh..terpromote diri plak..

PuteriEzza~ ya bah, mau bikin kempen ni... kalau urang Jepun dan Orang barat boleh datang sini buat gotong royong dan bantu urang luar bandar..kenapa tidak kita yang mimang urang sini... ades! ya bah, kali beg urang kana ragut... atau yang urang 'suma urang tau sepa'(pinjam ayat si kuai)punya...time mau sampai bot karam... ahaks

greG~ hehehe, sia baru balajar bah katik aktik kamera tu... ya , sepa yang pandai jaga kebersihan diri dan rumahnya..maka seharusnya juga mencintai alam sekitar...

KengKaru~ uinah geng, jauh ko di perantauan, dapat juga tinguk tu taman kan... Tu saman menyaman punya stuff sudah istart tu... DBKK sudah buat... walaupun ramai sudah kana denda ..tapi, diurang kaya bah..manada durang kesah tu...durang buang juga k sampah...hampagas tul urang2 yang macam ni!

Markie~Ahaks, ya bah, mau kasi wujud satu kategori baru dalam anugerah2 diterima..hehehe, anugerah pembuang sampah profesional... kriteria ditinguk dari aspek , cara dan teknik pembuangan , apa yang dibuang...kalau buang diri sendiri lagi bagus!...hahaha...

Toilet paper~Mungkin jugalah tu , tia juga bah best tuduh tuduh ni.. jangan salahkan sesiapa..kita salahkan diri sendiri...sabab kita tia kasi kempen bagus2... mau kasi iklan bah ni di tv...hahaha...

dari diri sendiri juga ba kali ni BudakHutan. mo kasi tanam tu prinsip dalam diri, mo buang sampah, mesti dalam tong sampah.

ex-gelpren sa dulu jenis yg slalu buang sampah merata-rata ni. tia lama dia kawan sama sa, dia pun pandai suda jalan sampai 500 meter cari tong sampah. harap2 smpi skrg la jadi amalan.

mesti ada pendidikan pasal buang sampah di sekolah ba ni. kasi fokus btul2 sama ni benda. supaya budak2 dr kecil lagi suda ada sivik yg cukup.

CicAk~ya bah... mau kena kasi praktis dari awal.. macam tu pepatah bilang , kalau mau melentur buluh..biarlah dari rebungnya...

kalau dari kici tia kana ajar pakai santut..nanti basar lupa pakai...hahaha...

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin