TERIMA KASIH
Untuk makluman anda blog budakhutan ini telah berpindah sepenuhnya ke
www.budakhutan.com
terima kasih di atas lawatan dan sokongan ~_^

cerita di budakhutan.com kat bawah

cerita di www.budakhutan.com

  • Sukar Tapi Aku Cuba - Sudah Februari ! Wah… sebulan telah berlalu ditahun 2017. Apa sudah yang aku dapat capai dan buat dalam tempoh sebulan tu? Kalau ikut senarai yang aku buat...
    4 months ago

2010-05-18

Jual Gambar di Internet dapat Duit?!

Biar betul ! Jual gambar di internet dapat duit? Mungkin perkara ni dah basi untuk mereka-mereka yang telah lama berkecimpung dalam bidang photography. Tidak mengapa, kalau begitu, entry ini bukan untuk anda ~_^. Yup, memang boleh dapat duit jual gambar di internet! Persoalan utama ... berani atau tidak, salah atau betul. Eh... jual gambar bogel atau lucah di internet lagi lah senang untuk buat duit, korang nak buat?

Kamera dah ada, internet ada... apa lagi...jual lah gambar yang ada! buat duit di internet.

1. Dimana nak jual gambar? (soalan direct ni)
Selalunya orang akan terus ke soalan utama ni. Walaupun sepatutnya perkara asas yang perlu diketahui, jenis gambar apa yang boleh dijual (tak apa, nanti kita kupas isu ni dalam entry akan datang). Ok! berikut adalah tempat yang kita boleh jual gambar-gambar kita.(korang bleh klik/pergi web tersebut utuk maklumat lanjut)

- iStockphoto
dan macam-macam lagi.... yang popular adalah seperti yang di atas.

2. Siapa Yang Beli?
Pembeli-pembeli utama untuk gambar kita adalah dari golongan webmaster, editor majalah, penerbit , pengiklan dan orang-orang persendirian yang memerlukan gambar berformat digital untuk kegunaan mereka. 

3. Boleh kaya kah ? (soalan tipikal)
Setiap foto yang unik dan menarik boleh mendapat harga yang bagus. Sekiranya ada tidak memberikan mana-mana laman, hak eksklusif untuk gambar anda, anda boleh menjualnya di mana-mana agensi seperti di atas. Gambar-gambar tersebut tidak mempunyai tarikh luput, ianya boleh digunakan olah mana-mana penerbit  sehingga anda sendiri yang mengalihkannya dari agensi berkenaan.

TIPS - pengenalan
Hantar lebih dari sekeping, kalau sehari anda hantar 10 keping, portfolio anda akan berkembang. 
Ikuti perkembangan semasa, ketahui kehendak pasaran.
nantikan tips-tips dan ulasan selanjutnya ~_^
1. Gambar Apa yang Boleh Dijual ?
2. Amatur atau Profesional

9 KomeN pada :“ Jual Gambar di Internet dapat Duit?! ”

haha kalau jual gambar aku confirm tak laku

tp mmg betul, kalau minat fotography baik jual hasil kerja tu.

thanks for the info bro ...

jangan main2.... memang boleh buat duit... percaya tak?? akak sendiri beli tau from istockphoto... coz akak tak suka curi gambar org....but akak beli... bayar ngan USD lagi tau!!!! -___-

apa2 pun.. minta bantuan ni... akak minta tolong vote ni... ^_^... tolong tolong... ^_^

Wanie~ yup, gambar banyak , tapi nak kena pilih dulu ni ~_^

Uncle Greg~ bah, uncle Gre musti byk lagi gambar2 yg best mau dijual ni...

Cath J~wah, nampaknya ada testimoni / pengakuan dari sis Cath J kita ~_^. Yup, elok beli atau ambil gambar sendiri bila nak post di blog,

saya pernah terima email ntuk alihkan gambar yang ada di blog, omputih tu ckp saya tak minta izin dia.. hahaha. Tapi saya pun copy dari tmpt orang bukan tempat dia.. huhuhu... kedian saya pun alihkan dan ganti gambar tu... ~_^

Cath J~ oh ya kak.. saya dah Vote ~_^

dah try jual gamba folio ko ke rem? semoga berjaya k! aku sokong 800 per seribu percent..

Che Lampu~ dah upload, ada yang diterima ~_^, perlu lalui proses tapisan lagi... hehehe

oo ade tapisan la plakk..yela bukan senang2 orang nak kasik duit untuk sekeping gamba kan. anyway, hebat! selamat mengutip hasil tanaman!

Che Lampu~yup, ada tapisan. Tak susah, tapi tak juga mudah... erm...

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin